Иван Ченчев: Случилото се  в пленарната зала е преврат спрямо конституцията

Май 26, 2023 Новини БСП в медиите 0 491

Освен БСП и 23-ма съдии казват, че този  механизъм за разследване на главния прокурор е противоконституционен

„В 10:45 беше внесен доклад от комисия, с който не успяха да се запознаят всички 240 народни представители. В 10:59 се вкара като извънредна точка от председателя на Народното събрание за гласуване в дневния ред. Кое налага толкова бързо да се действа? Това със сигурност е отговор на всичко, което се случи през деня. Това, което тресе държавата е наистина безпрецедентно. А това в пленарната зала е преврат спрямо конституцията”  Така народният представител от БСП Иван Ченчев коментира в ефира на БТВ вкарването на извънредна точка в НС за разглеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

В предаването „Лице в лице” той заяви, че приетият вече механизъм за разследване на главния прокурор е противоконституционен. „Освен БСП и 23-ма съдии казват, че този  механизъм за разследване на главния прокурор е противоконституционен. Самите ГЕРБ казват чрез техния говорител по правните въпроси Радомир Чолаков, че знаят, че този закон не е добър и нека Конституционният съд да го отхвърли, но дотогава ще вземат главата на Гешев“, обясни Ченчев.

По думите му има „коалиция на омертата и имунитетите”. „Ние нямаме никакви колебания, за това, че Иван Гешев трябва да си отиде. Искали сме неговата оставка многократно, но това не е реформа“,категоричен бе Ченчев.

Социалистът определи като „задкулисен сценарий” показаните записи от напусналият ПГ на ПП Радостин Василев. „БСП неслучайно я няма в тази сглобка на задкулисие, тъй като ние сме последователни и знаем много добре трябва да се случи за държавата. За съжаление не бяхме чути, но се надяваме българските граждани наистина да видят нещата с истинските им лица”, категоричен беше Иван Ченчев.